Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 06.05.2024, 15:46

Сайт КЗ "Тарасівське НВО "ЗЗСО-ЗДО"

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 68
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Лютий » 10 » Незабутня екскурсія «Марусин курінь» у селі Жердова»
16:39
Незабутня екскурсія «Марусин курінь» у селі Жердова»

 

Цікавитися історією рідного краю, а ще, більше того, відкривати для себе нове, цікаве, несподіване, - завжди чудово. Так, 8 лютого в шкільному краєзнавчому музеї «Духовна спадщина», що працює на базі Тарасівського НВО, відбулася захоплююча екскурсія біля експозиції під назвою «Марусин курінь у селі Жердова». У ролі екскурсовода виступила Барамідзе Анна, вихованка гуртка «Юні музеєзнавці»(керівник Т.В.Юшковець) КЗ «Центр культури,дозвілля та спорту Великодимерської селищної ради», учениця 11 класу Тарасівського НВО. На заході були присутні директор М.М.Олексієнко,педагоги, учні-старшокласники, староста Жердівського старостинського округу Т.П.Зубко та сільський бібліотекар с.Тарасівки Г.В.Науменко.

Перед присутніми, мабуть, чи не вперше відкрилися маловідомі сторінки періоду життя в будинку-дачі в с.Жердова видатних українських акторів кінця ХІХ початку ХХ століття, «корифеїв» українського театру Марії Заньковецької та Миколи Садовського. Цей будинок вони придбали у 1888 році і Марія Костянтинівна жартівливо нарекла його «Марусин курінь».

Свою екскурсію Аня проводила в шкільному музеї, комбінуючи з віртуальним виїздом до Жердови, відзнятим відеоматеріалом. Багато цікавої інформації було озвучено: про саму особу видатної актриси, про те, яким був будинок та територія навколо, хто був сусідами, які видатні люди приїздили в гості, як господарювали актори тощо.

Одним з головного, що хотіла донести Анна Барамідзе до усіх присутніх, те, що Марія Заньковецька саме в Жердові, у своєму «Марусиному курені», як ніде більше, була по-справжньому щасливою. Дівчина дуже щиро розповідала, відчувалося, що матеріал вона пропустила через свою душу, то ж у багатьох блищали в очах сльози.

По закінченні екскурсії керівник музею, Тетяна Василівна, подякувала Ані і вручила їй та її помічнику у зйомках та створенні презентації, Коновалову Миколі, подяки. Далі зі словами вдячності виступила староста Жердівського старостинського округу Тетяна Павлівна і пообіцяла, що до 165-річчя з дня народження М.Заньковецької (4 серпня), будівлі «Марусин курінь» буде присвоєно пам’ятну дошку. Також з промовою та теплими словами звернулася до присутніх в музеї сільський бібліотекар Г.В. Науменко.

Підсумком зустрічі в музеї стали слова Ані про те, що ми не маємо права забувати своє, а маємо "відтворювати далі, цеглинка за цеглинкою забуте, історичну пам’ять, без якої, як без фундаменту, не можливо».

 

Переглядів: 438 | Додав: Admin2244 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz